Şeyh Hüseyin bugün basına yaptığı açıklamada, dünyayı kuşatan korona salgını gölgesinde kılınan diğer namazlar gibi bayram namazının da bireysel ve toplumsal sağlığın korunması sebebiyle aile efradıyla birlikte evlerde kılınabileceğini söyledi.
Şeyh Hüseyin Filistinlileri, bu yıl 9 şekel olarak belirlenen fıtır sadakasını (sadaka-i fıtır) ve zenginlerin verdikleri mal zekâtını vermekte aceleci davranmaya çağırdı.
Şeyh Hüseyin, fıtır sadakasının sevabının elde edilmesi ve muhtaçların bundan faydalanması için bayram namazından önce verilmesi gerektiğine işaret ederek fıtır sadakasının bayram namazından sonra verilmesi halinde fıtır olmaktan çıkacağını ve sadece bir sadaka yerine geçeceğini belirtti.
Fıtır Sadakası
Fıtır sözlükte “orucu açmak”, fitre de “yaratılış” anlamına gelir. Buna “Fıtır sadakası” denir ki, fıtrat sadakası, yani sevap için verilen yaratılış atıyyesi demektir.
Hanefîlere göre fitre sadakası ile yükümlü sayılmak için, kişinin Ramazan Bayramı'nın birinci günü, temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olmak gerekir.
Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine göre ise, fıtır sadakasının vücûbu için, zenginlik ölçüsü olan nisaba malik olmak şart değildir. Temel ihtiyaçlarının dışında, bayram gün ve gecesinde yetecek kadar azığa sahip olmak yeterlidir.
Hanbeli ve Şafii mezhebine göre fıtır sadakası ramazanın son günü güneş battıktan sonra, Hanefi mezhebine göre ise bayram günü imsak vaktiyle birlikte vacip olur.