Kentin önemli bir tarım merkezi olduğunu söyleyen Vali Canalp, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Lozan Caddesi'ndeki bahçesine yoğun aroması ve kokusu olan 100 bitkinin ekiminin yapılacağı "Koku tüneli" çalışmasını hayata geçireceklerini ifade etti.
Caddede yüründüğünde bitkilerin kokularının hissedileceğini aktaran Vali Canalp, kurulacak koku tüneli ile Edirne için yeni bir çekim alanı oluşturulacağını ve kent turizmine katkı sağlanacağını söyledi.
“Kente daha fazla turist gelmesini sağlayacağız”
Hayata geçirilecek çalışmanın turizme katkı sağlayacağını ve daha fazla turist geleceğini belirten Vali Canalp, "Sağınızda solunuzda 100 bitkinin kokusunu ciğerlerinize çeke çeke yürüyeceksiniz. Bu yolu yürüdüğünüzde tüm bunların kokusunu almış olacaksınız. Bir süre sonra insanlar burasının 'ölmeden önce yapılması gereken 100 şeyden biri' diye belirtecek diyebilirim. İnsanlar 'Ölmeden önce mutlaka Edirne'deki şu koku tüneline girelim, bu kadar güzel bitki kokusunun nasıl olduğunu görelim ve yaşayalım.' diyecek. Bunu inşallah göreceğiz. Mayıs sonu haziran ayının başı gibi ektiğimiz bitkilerin yeşermesiyle bu çalışmanın çıktılarını göreceğiz" şeklinde açıklamada bulundu.
"Tıbbi ve aromatik bitki üretimine önem veriyoruz"
Çeltik, ayçiçeği, buğday ve yem bitkilerinin ekim alanlarının dışında kalan verimsiz arazilerin tıbbi ve aromatik bitkilerle değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Vali Canalp, bu kapsamda son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığına vurgu yaptı.
Tıbbi ve aromatik bitki üretimine önem verdiklerini dile getiren Vali Canalp, "Verimsiz ve kıraç araziler tıbbi ve aromatik bitkiler açısından uygun. Buralara kaynak aktardığımız zaman, çiftçilerimizi, kooperatiflerimizi, özellikle de kadın kooperatiflerimizi bu alanlara yönelttiğimiz zaman uzun vadeli olarak Edirne'mize tarım alanlarında yeni bir alan açma imkânına sahip olabiliriz" diye konuştu.
Geliri yüksek bitkilerin yaygınlaşmasını istediklerini ifade eden Canalp, “Bitkilerden elde edilen ürünlerin yanı sıra bu ürünlerin çiçekleriyle beslenen arıların ürettiği bal var. Sadece bitkiden değil, baldan da gelir elde etme imkânı sağlanmış oluyor" dedi.
Türkiye'nin Aromatik Bitki ticaretinde önde gelen ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Trakya Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili İbrahim Yılmaz, Türkiye’nin coğrafi konumu iklim ve bitki çeşitliliği tarımsal potansiyeli geniş yüz ölçümü sayesinde Tıbbı ve Aromatik Bitki ticaretinde önce gelen ülkelerden birisi haline geldiğini aktardı.
“Topraklarımız çok bereketli”
Trakya'nın tarımsal üretim açısından çok zengin olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Beyazıt, ''Tarımsal üretim açısından çok önemli ve güzel bir Coğrafya da yaşıyoruz. Üç şehrin birleştiği bu güzel şehirde gerçekten topraklarımız bereketli bunu her araziye çıktığımda hissediyorum ve yaşıyorum. Son zamanlarda güzel gelişmeler oluyor ürün çeşitliliğimiz giderek artıyor. Bu da bizleri sevindiriyor, baktığımız zaman coğrafyamız kuzey güney doğrultusunda oluşturmakta ve kuş uçuşu 160 km mesafe baktığımız zamanda Hamza beyli de kar yağıyor. Keşan’da görülen güneş hakikaten bu tarımsal üretim açısından bulunmaz bir nimet olarak düşüyorum. Edirne olarak tarım söz konusu olduğu zaman, tarım bizim için ekonomik açıdan vazgeçilmezdir. Edirneliler dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen şey sanayi değildir. Edirne de sanayi var ama Edirne de deki sanayi tarıma zarar vermeyecek sanayidir tarımı rahatsız etmeyecek sanayidir” dedi.