Edirne’de Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kadınların sosyoekonomik yoksunluklarını azaltmak, şiddet mağduru kadınlara yardımcı olmak ve erken evliliklerin engellenmesine katkı sunmak amacıyla “Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar” isimli proje geliştirdi. Proje sayesinde Karaağaç'ta gıda, tarım ve el emeği ürünlerinin bulunacağı satış merkezi açılarak özellikle dezavantajlı kadınların istihdama kazandırılması amaçlanıyor. İdari ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Zafer Sünter tarafından, 'Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi eş finansmanı hakkında hazırlanan rapor meclise sunuldu.
Hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi; “Kadınların yaşadığı sosyal, fiziki imkânsızlıkları ve sosyoekonomik yoksunlukları sonlandırmak için kurulacak kafeterya ve satış kabinleri ile hayatları boyunca düzenli bir gelire sahip olmamış dezavantajlı kadınlara yönelik sosyal girişim ve işbirliği mekanizmaları oluşturulacaktır. Gıda, tarım ürünleri üretimi yapan dezavantajlı kadınların ürün işleme, kurutma, ambalajlama yapabilecekleri atölyeler oluşturulacak, ürün tasarımı, satışı ve pazarlanmasına destek sağlanacaktır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, erken evliliklerin sonlandırılması ve aile içi geçimsizliklerin engellenmesi amacıyla Karaağaç Kadın Sosyal Destek Merkezi açılarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yerinde destek ve eğitim imkânı sunulacaktır. Hedef grupta yer alan dezavantajlı kadınların, eğitimlere, danışmanlık hizmetlerine ve sosyal yaşam alanlarına kolayca erişebilecekleri merkezi bir noktadadır. Yerli ve yabancı turist otobüslerinin geldiği, kafeterya ve restoranların bulunduğu, Meriç nehrine yakınlığı sebebiyle cazibe merkezi olan Karaağaç Mahallesinde ana cadde üzerindedir. Karaağaçta yetiştirilen yöresel gıda ve tarım ürünlerinin işlenmesi, nakliyesi ve depolanması için ulaşım yerlerine yakındır.”
Proje, karaağaç yatılı bölge okuluna ait, okul olarak kullanılmaya ihtiyaç duyulmadığı için atıl vaziyette bulunan binaya yapılacak. Projede oluşturulacak kafeteryanın, işletme atölyesinin ve dış etkinlik alanının işletmesini yapacak S.S. Valide Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi iktisadı işletmesi tarafından ilk kuruluş yılında 5 kadına sürekli istihdam imkânı sağlayacak.
Karaağaç’a Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün bir başka şubesinin daha açılacağını dile getiren Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Aynı zamanda Karaağaç bölgesi Edirne’ye 7 km mesafede. Orada dezavantajlı vatandaşlarımız bir problemini iletmek için Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne gelmek için 14 lira yol parası vermek zorunda kalıyorlardı. Vermiş olduğumuz katkılardan bir tanesi de bu. Para Trakya Kalkınma Ajansı’nda değil tamamen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından geliyor. 622 bin lirada İl Özel İdaresi’ndeki İl Genel Meclis üyesi arkadaşlarımızın katkılarıyla veriliyor. 80 bin lira Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden 5 bin lirada Ticaret ve Sanayi Odası katılıyor.” Dedi.
2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı’na sunulan Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar” isimli projenin Edirne İl Özel İdaresince ortak olarak uygulanmasına taahhüt edilen 622 bin 747 lira eş finansmanın sağlanması oy birliği ile kabul edildi.