Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Muhammet ALTAYTAŞ’ın moderatörlüğünü yaptığı programda 29 Mayıs Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. İlyas ÇELEBİ, Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin YURDAGÜR, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet BULĞEN “Kelamcı Nazarıyla ÇAĞIMIZDA MÜSLÜMANLARIN BAZI MESELELERİ” başlıklı konuşma yaptı.
Muhammet ALTAYTAŞ konuşmanın takdimine önemli bir operasyona başlamış olan kahraman ordumuza zafer ve başarı temennisi ve duası ile başladı. Çağımızda Müslümanların meselelerinin çözümünde teorik bir arka plan sağlayan kelam ilminin fonksiyonuna değindi.
Konunun uzmanlarından olan 29 Mayıs Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. İlyas ÇELEBİ günümüz problemlerini “Din”in tanımında inananlarına dünya ve ahiret saadetini vadettiğini ancak Müslümanların içinde bulundukları sosyal, siyasî, iktisadî ve ictimaî problemlerin bu tanıma uymadığını ifade etti.
Çelebi, Bunun sebebinin dinin kendisi olamayacağını, bunun dini anlayış ve yaşayıştaki eksikliklerden en önemlisi de cehaletten kaynaklandığını, müslümanların içinde yaşadıkları dünyayı tanımadıklarını buna uygun bir dini anlayış vücuda getiremediklerini belirtti.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Mehmet BULĞEN ise konuşmasında kelam ilminin epistemolojik yapısından yola çıkarak, Müslümanların kelam literatüründe “iktisabî bilgi” olarak ifade edilen insanın yönelmesine, gayretine ve akıl yürütmesine bağlı bir bilgi türünü ihmal ettiklerini vurguladı. Kanada ve Amerika’da üniversitelerde çalışmalar yaptığını, Batı’da bilgiye ulaşmak için organize, kollektif ve sistemli yapılar oluşturulduğunu gözlemlediğini Müslümanların bilgiyi elde etme noktasında bu tür yapılardan mahrum olduklarını ifade etti.
Son olarak konuşan Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Metin YURDAGÜR espirili ve coşkulu bir hitapta bulundu. Müslümanların ahlaki zaaflarına değinen YURDAGÜR son zamanlarda gündemde olan deprem konusuna değinerek Müslümanların işlerini iyi bir şekilde yapmadığını, bu sebeple yeni yapılan binaların dahi bu depremlerde hasar gördüğünü, bu şekilde bir anlayışın Müslümanlara yakışmadığını ifade etti.
SELİMİYE KONUŞMALARI farklı konular ve konuşmacıların katılımıyla her ayın ikinci Salı’sı devam edileceği ifade edildi.