“Üniversite hastanelerinde yığılma oluştu”
Yeşil reçeteli psikoterapi ilaçları kötü amaçla kullanan insanların olduğunu dile getiren Eczacı Şükrü Ciravoğlu, vatandaşların ilaçları eczanelerden alamadığı zamanlarda farklı yollara başvurabildiğini ifade etti.
Yeşil reçeteye yazılan ilaçların bazılarının epilepsi ve nöropatik ağrılarda kullanıldığını ifade eden Ciravoğlu, “Bu ilaçları kullanan gerçek hasta sayısı fazla. Diğer ilaçlar kadar az değil. Bu hastaların işi zora sokulmuş oldu. Ücretli almaktan ziyade kurum geri ödemesiyle bunları alanların ciddi sıkıntıları oluştu. Bunların alınabilmesi için gerekli raporların düzenlenme yetkisini sadece üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yani üniversite hastanelerine verdiler. Dolayısıyla devlet hastanelerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında çalışan birçok deneyimli uzman olmasına rağmen rapor düzenleyemez hale geldi. Dolayısıyla üniversite hastanelerine yığılma oldu. İdari bakımdan bir problem yarattığını duyuyoruz. Çok sayıda hasta üniversite hastanesinden rapor alabilmek için oralara yığılma yaptı. Böyle bir sıkıntı var geri ödemeli kurumlarda.” İfadelerini kullandı.
Fazla olan yeşil reçeteli ilaçların vatandaşlar için sıkıntı yarattığını belirten Ciravoğlu, “Hastaların raporlandırması çok kolay bir şey olmadığından bizde sıkıntı yaşıyoruz. Bütün bunların hepsiyle muhatap olan eczacı olduğu için halka karşı sorunu anlatmak eczacıya düşüyor. Anlatmaya çalışıyoruz. Tepki veren hastalar oluyor. Elimizden geleni yaratmaya gayret ediyoruz.” Dedi.
“Kırmızı reçeteli ilaçlar geri dönüşü olmayan hastalarda kullanılıyor”
Birde yeşil reçeteye ek olarak kırmızı reçeteli ilaçların olduğunu vurgulayan Ciravoğlu, “Bu ilaçlar direk uyuşturucu etkili ilaçlar. Bunların kullanım alanı daha az genelde büyük çoğunluğu çok güçlü ağrı kesici olarak kullanılıyor. Bu da artık kanserin artık en ileri safhalarında geri dönüşümün çok az olacağı vakalarda kullanılabiliyor. Çünkü bunlarda da kullandıkça vücutta tolerans gelişip daha yüksek doz istemesi söz konusu oluyor. Çok kısa sürede uyuşturucu bağımlılığı yapabiliyor. Onun için geri dönüş olanağı çok azalmış hastalarda kullanılabiliyor.” Açıklamalarında bulundu.