İnterreg - IPA Bulgaristan - Türkiye arasında gerçekleştirilen 'Sınır Ötesi İşbirliği Programı' 2014-2020 dönemi ikinci çağrı uygulaması Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meriç Toplantı salonunda yapıldı. Şuana kadar 15 milyon euroluk 43 projeyi uygulamaya koyduklarını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, önümüzdeki dönemde 15 milyon euroluk 70 projeyi 2020 yılı sonuna kadar planlayıp gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
“AB üyelik süreci Türkiye'ye pek çok şey katıyor”
Türkiye'nin yüzde 79'unun Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmak istediğini vurgulayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, buna rağmen endişe taşıyanların da olduğunu söyledi.
AB üyelik sürecinin Türkiye'ye pek çok şey kattığını dile getiren Bakan Yardımcısı Kaymakcı; "AB'ye üyelik süreci bizim için en az AB üyeliği kadar değerli. Biz bu üyelik sürecini götürelim, 35 faslı açalım, Türkiye'nin demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, sağlam ekonomi, sağlam bölgesel politika, sağlam bir alt yapı olsun sonra biz AB'ye üye olmayalım ya da Avusturya bizim üyeliğimizi veto etsin, önemli değil, o noktaya gelelim ama AB üyeliği olmazsa da olmaz. 'AB bizi kabul etmeyebilir' endişesiyle AB üyelik sürecine karşı olmak sağlıklı bir yaklaşım değil. AB üyelik süreci bir kolaylık, imkânlar sağlıyor. Hatırlayacaksınız, 1999'dan 2006'ya kadar Türkiye çok önemli reformlar gerçekleştirdi, Kopenhag Siyasi Kriterlerini karşıladı iyi bir noktaya geldi. Yapılan siyasi ve ekonomik reformlar sayesinde Türkiye her yıl 15 milyar dolar yatırım çeken ülke haline geldi. Bunları nasıl yaptık? 7 anayasa reform paketi gerçekleştirdik, yasalarımızı AB standartlarına getirdik, Gümrük Birliği'ni verimli bir şekilde işlettik. Dolayısıyla bu süreç bizim için önemli. Bunu tek başımıza yapabilir miyiz? Yapabiliriz ama maliyetli ve zor olur. Bunu Bulgaristan ve Romanya'da tek başına yapamadı. AB üyeliği perspektifi sayesinde üyelik sürecinde yaptılar. Dolayısıyla bu sürece karşı olmak doğru değil." İfadelerine yer verdi.
"Üyelik Türkiye'yi böler mi?" endişesi
AB üyeliği ile ilgili "Üyelik Türkiye'yi böler mi?" endişesi taşıyanların da olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Kaymakcı; "AB Bölmez, birleştirir. Eğer Brexit gerçekleşirse yani Birleşik Krallık AB'den ayrılırsa Birleşik Krallık'ın bölünme ihtimali çok yüksek. İskoçya iki üç yıl içerisinde yeniden referandum yapıp bağımsızlığını ilan edebilir. Kuzey İrlanda Londra'ya değil, güney İrlanda'ya yani İrlanda Cumhuriyeti'ne, Dublin'e daha çok yaklaşabilir. Hatırlarsanız, İspanya'da bir referandum yapıldı, Katılanlar bağımsız olmak istedi. AB 'hayır tanımayız, bağımsızlık kararı alırsanız AB üyeliğiniz tehlikeye girer' dedi. İspanya birlik ve bütünlüğünü AB üyeliğine borçludur. " açıklamasında bulundu.
“Hedefimiz 70 projeyi 2020 yılı sonuna kadar gerçekleştirmek”
Şuana kadar 15 milyon euroluk 43 projeyi uygulamaya koyduklarını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, önümüzdeki dönemde 15 milyon euroluk 70 projeyi 2020 yılı sonuna kadar planlayıp gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
2021-2027 yeni bir dönem başlayacağını belirten Büyükelçi Kaymakcı, projelerin daha verimli şekilde olması için eğitimlerin devam edeceğini ve programlar sayesinde şehirlerarasında kalıcı dostluklar ve sürdürülebilir projeler oluşmasını istediklerini söyledi.
‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’
Bir sınır şehri olarak komşu ülkelerle dünde, bugünde gelecekte de iyi dostluklar ve iyi iş ilişkileri kurma niyetinde, kararlılığında ve çabasında olduklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ‘komşu komşunun külüne muhtaçtır’ atasözünden örnek verdi.
Geçmiş yıllarda Edirnelilerin ve Trakya halkının Bulgaristan’dan alışveriş yaparak onların ekonomisini desteklediğini söyleyen Başkan Gürkan, şimdi ise ekonomik kriz döneminde Bulgar vatandaşlar tarafından Türkiye ekonomisine destek verdiğini dile getirdi.
Edirne’ye gelen ziyaretçi sayısı 920 Bin
2019 yılının ilk 5 ayında Bulgaristan’dan kente gelen ziyaretçi sayısının 920 bin olduğunu ifade eden Başkan Gürkan; “Bizi mutlu eden ciddi bir rakamdır. Türkiye’de kriz olmayan 2 il var. Birisi Van diğeri ise Edirne’dir. İkisi de sınır şehri. Avrupa Birliği perspektifi ile Bulgar ve Türk halklarının iyi niyetleri, dostluk ve komşuluk bakış açıları ile bu projeler kapsamında da sınır şehri olmanın dezavantajları son yıllarda avantaja dönmüş durumda” dedi.
Edirne’nin tarihi eserleri, dünya kültür mirasına girmiş etkinlikleri, iki Bulgar Ortodoks kilisesi, Avrupa’nın 3’üncü büyük sinagogu, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki Selimiye Camii ile bir kültür şehri olduğunu belirten Başkan Gürkan, bunun meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi.
“Önümüze daha büyük hedefler ve projeler koyulsun”
Sınır ötesi iş birlikleri projeleri kapsamında Edirne Belediyesi olarak farklı alanlarda farklı projeler yaptıklarını söyleyen Başkan Gürkan; “Geçtiğimiz dönem 3 belediyeye, 1 de katı atık birliğine olmak üzere 4 proje gerçekleştirdik. Bu 4 projeden yaklaşık 1 milyon EURO hibe aldık. Bu para ile birlikte aslında yeni dostluklar kurmuş oluyorsunuz. Yöneticilerden şu isteğimiz var. Bazı kentlerin özelliklerine uygun daha büyük bütçeli, daha geniş kapsamlı ve detaylı projelerin açılmasını bekliyoruz.” İfadelerine yer verdi.
“Türkiye ile Bulgaristan arasında gelişen ilişkilerden memnunum”
Programa katılan Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadezhda Neynsky de kısa bir konuşma yaptı. Son yıllarda Türkiye – Bulgaristan arasında güçlenen ilişkilerin önemine değinen Neynsky, Edirne’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
“İki ülke arasındaki dostluk artacak”
Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy yaptığı konuşmada, sivil toplum örgütlerinin ve tüm kurumların yapmış olduğu çalışmaların iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini daha da arttıracağını söyledi.
Bulgaristan ve Türkiye arasında çok güçlü bir birlikte yaşama kültürü olduğunu söyleyen Ulusoy; “Bu birlikteliği en iyi yansıtan şey sınır öresi işbirliği yapan iller ve kurumlardır. Önümüzdeki dönemde de sınır belediyelerimizin katkıları ile bunların gelişeceğini düşünüyorum” dedi.
İkinci çağrı uygulaması Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Bulgaristan Büyükelçisi Nadezhda Neynsky, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosu Senem Güzel, Kırklareli Vali Yardımcısı Emre Öztürk’ün katılımları ile gerçekleştirildi.
Oturumunun devamında ikinci çağrı kapsamında proje yürüten kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan yararlanıcılara yönelik Proje Uygulama Eğitimi verildi.